Ανά διαστήματα η σελίδα θα ανανεώνεται με διάφορα θέματα που έχουν σχέση με το χωριό μας. 2012 - 2023

17/2/18

Οι Μωμόγεροι Αγίου Δημητρίου Ρυακίου Κοζάνης στη Μελβούρνη. (Φωτογραφίες & Βίντεο)

Εντυπωσίασαν με την εμφάνισή τους, στο Φεστιβάλ Lonsdale Street Greek Festival στη Μελβούρνη, οι Μωμόγεροι Αγίου Δημητρίου Ρυακίου Κοζάνης (πηγή trapezounta.gr)&(kozan.gr)


Ξεσήκωσαν στην κυριολεξία όλη την Μελβούρνη οι Μωμόγεροι του Ποντιακού Μορφωτικού Συλλόγου Αγίου Δημητρίου-Ρυακίου, που βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην Αυστραλία καλεσμένοι από την Ποντιακή Εστία Μελβούρνης.
Λίγα λεπτά πριν βγουν στη σκηνή του «31st Lonsdale Street Greek Festival», ο χοροδιδάσκαλος της Ποντιακής Εστίας, Γιάννης Πιλαλίδης, διάβασε στον κόσμο κάποιες πληροφορίες σχετικές με το δρώμενο. Τόνισε την σχέση του με το αρχαίο δράμα και τον σατιρικό του χαρακτήρα ενώ έκανε και αναφορά για την εγγραφή του στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO, πριν από έναν χρόνο περίπου.

«Οι Μωμόγεροι του Αγίου Δημητρίου-Ρυακίου Κοζάνης με την Ποντιακή Εστία θα σας μεταφέρουν τώρα στην αλησμόνητη πατρίδα» είπε και γέμισε η σκηνή με έξι νταουλτζήδες-μέλη της Ποντιακής Εστίας όπου έκαναν ένα εκπληκτικό σολάρισμα τραβώντας τα βλέμματα του κόσμου. Αμέσως μετά ακούστηκαν τα καμπανάκια από τον διάβολο που έκανε την εμφάνιση του μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του θιάσου, γέρος, γριά κλπ. Το σφύριγμα του αρχηγού των Μωμόγερων ήταν το έναυσμα για να εισέλθουν οι Μωμόγεροι στη σκηνή υπό τον ήχο του αγγείου του Αναστάσιου Ματσαρίδη με τον κόσμο να χειροκροτάει. Τους Μωμόγερους συνόδευσε, επίσης, στην λύρα ο Ηλίας Παγκαλίδης, στο τραγούδι ο Δημήτρης Κοτσογλανίδης και στο νταούλι ο πρωταθλητής Ελλάδος στο άθλημα της ελληνορωμαϊκής πάλης, Παναγιώτης Ξυνόπουλος.
Αμέσως μετά εμφανίστηκε στην σκηνή το χορευτικό τμήμα της Ποντιακής Εστίας Μελβούρνης που παρουσίασε την πλούσια μουσικοχορευτική παράδοση του Πόντου.
Για πάνω από μισή ώρα η καρδιά του ποντιακού ελληνισμού χτυπούσε δυνατά στην σκηνή του «31st Lonsdale Street Greek Festival».
Η παρουσίαση και των δύο συλλόγων τελείωσε με τον χαιρετισμό του προέδρου του Ποντιακού Μορφωτικού Συλλόγου Αγίου Δημητρίου-Ρυακίου Θεόδωρου Κουσαλίδη. «Εκ μέρους όλου του συλλόγου σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου και ειλικρινά μας κάνατε να νιώσουμε ότι δεν κάναμε χιλιάδες χιλιόμετρα παρά μόνο μερικά μέτρα. Είσαστε άξιοι συνεχιστές της ποντιακής παράδοσης. Ευχαριστούμε πολύ την Ποντιακή Εστία την ελληνική κοινότητα, όλους τους φορείς και φυσικά όλους εσάς που μας κάνατε να νιώθουμε τόσο υπέροχα και να μην μας λείπει τίποτα στην κυριολεξία» είπε συγκινημένος.

Ο Θεόδωρος Κουσαλίδης δώρησε στην ελληνική κοινότητα μια εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Βαζελώνα, του αρχαιότερου μοναστηριού του Πόντου, που ανιστορήθηκε μετά την γενοκτονία στο όρος Βέρμιο, και ποιο συγκεκριμένα στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης. Ταυτόχρονα απένειμε και στον πρόεδρο της Βασίλη Παπαστεργιάδη μια τιμητική πλακέτα. «Θέλω και εγώ να σας πω καλώς έρθετεν τ’ εμέτερον. Κι εγώ Πόντιος είμαι», είπε ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας και παρέλαβε την πλακέτα.
Όσο δυναμική ήταν η είσοδος και των δύο συλλόγων άλλο τόσο δυναμική ήταν και ή έξοδος τους. Τα μέλη και των δύο χορευτικών —μετά τις αναμνηστικές φωτογραφίες— πιάστηκαν όλοι μαζί και χόρεψαν ένα τίκ’ ρίχνοντας έτσι τη δική τους αυλαία που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ.



Εντυπωσίασαν με την εμφάνισή τους, στο Φεστιβάλ Lonsdale Street Greek Festival στη Μελβούρνη, οι Μωμόγεροι Αγίου Δημητρίου Ρυακίου Κοζάνης, που βρίσκονται εκεί, από τις 7 Φεβρουαρίου, μετά από πρόσκληση της Ποντιακής Εστίας Μελβούρνης Δείτε μερικές χαρακτηριστικές φωτογραφίες & βίντεο: πηγη kozan.gr









.
_____________________________________________________________

Το Γενικό Προξενείο Μελβούρνης επισκέφτηκε σήμερα η αποστολή του Ποντιακού Μορφωτικού Συλλόγου Αγίου Δημητρίου Ρυακίου (Φωτογραφίες)








                _______________________________________________________________

Η αποστολή του ποντιακού μορφωτικού Συλλόγου Αγίου Δημητρίου Ρυακίου στην Επισκοπή της Μελβούρνης

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου