Ανά διαστήματα η σελίδα θα ανανεώνεται με διάφορα θέματα που έχουν σχέση με το χωριό μας. 2012 - 2023

7/2/18

Το έθιμο των Μωμόγερων ταξιδεύει στον απόδημο Ποντιακό Ελληνισμό της Αυστραλίας!

Το έθιμο των μωμόγερων ταξιδεύει στην Αυστραλία, με αντιπροσωπεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Δημητρίου-Ρυακιου να είναι προσκαλεσμένoι της Ποντιακής Εστίας της Μελβούρνης, προκειμένου να παρουσιάσουν το έθιμο, στο διεθνές φεστιβάλ θα γίνει στο Lonsdale Street Greek Festival το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου.

Η ελληνική ομογένεια, η Ποντιακή Εστία Μελβούρνης και απόδημα σωματεία συνέβαλαν τα μέγιστα ώστε να γίνει αυτό το ταξίδι, στο οποίο συνέβαλε καθοριστικά και το Υπουργείο Εξωτερικών. Όπως τόνισε μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα , γεμάτος συγκίνηση και υπερηφάνεια ο Θεόδωρος Κουσαλίδης, πρόεδρος Συλλόγου Αγίου Δημητρίου-Ρυακίου Κοζάνης, Ο Σύλλογος  θα μεταβεί στην Αυστραλία προσκαλεσμένοι της ελληνικής ομογένειας, παρουσιάζοντας το έθιμο των Μωμόγερων.  Πρόκειται για όνειρο ζωής και προσωπικό για τον καθένα και για τα μέλη ενός συλλόγου που ταξιδεύουν στην άλλη άκρη της γης για να μεταδώσουν το έθιμο στους Πόντιους και όχι μόνο.

Αυτή η πρόσκληση – όνειρο ζωής, προέκυψε μεταξύ…σοβαρού και αστείου με τον εκεί Πρόεδρο της Ποντιακής Εστίας Λίτσα Αθανασιάδου -Καλαγιοπούλου, που κατάγεται από τον Άγιο Δημήτριο. Είναι πολύ δύσκολο για μια μεγάλη αποστολή να μεταβεί στην άλλη άκρη του κόσμου, ενώ το όνειρο έγινε πραγματικότητα μετά τη βοήθεια του Δήμου Κοζάνης και της Περιφέρειας, στους οποίους αποτάθηκαν για βοήθεια τα μέλη του συλλόγου. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κουσαλίδης, αρχικά είχαν την ενημέρωση πως η κάλυψη των εξόδων αυτού του ταξιδιού δεν είναι στις επιλέξιμες δαπάνες , όμως μεσολάβησε η περιφέρεια στο ΥΠΕΞ, και με επιστολή που συνυπογράφηκε και από την περιφέρεια, το Υπουργείο Εξωτερικών και ο ίδιος ο υπουργός ασχολήθηκε με το θέμα και ενέκρινε το κονδύλιο για να καλύψουν τα έξοδα της αντιπροσωπείας στην Αυστραλία! Όπως είπε ο κ. Κουσαλίδης: «Είναι τιμή μας που ένας Υπουργός Εξωτερικών ασχολήθηκε με εμάς και το ζήτημά μας,. Μας χρηματοδότησε από τη γενική γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, μέρος του ποσού, 8.500 ευρώ και ατομικά έβαλε και κάποια χρήματα ο σύλλογος, τα μέλη του και υπήρξαν και χορηγίες». Επίσης, ο ίδιος ευχαρίστησε ιδιαίτερα την τ. αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Μαρία Καρυπίδου για τη συμβολή της.

Το έθιμο θα παρουσιαστεί στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Αντίποδες της Μελβούρνης Αυστραλίας, στις 10 και 11 Φεβρουαρίου, μαζί με το θεατρικό έργο «Η Μανασία ‘κί σύρκεται», σε σκηνοθεσία του Γιώτη Βασιλειάδη και διασκευή στην Ποντιακή του Κώστα Ζουρουφίδη. Το φεστιβάλ είναι αναγνωρισμένο παγκόσμια, γίνεται στη Μελβούρνη και συγκεντρώνει έως και 30.000 κόσμο. «Είναι πρωτόγνωρο για εμάς, λάβαμε μέρος σε πολλά φεστιβάλ και εκδηλώσεις σε Γερμανία και Αμερική, αλλά αυτό είναι πρωτόγνωρο, ιδιαίτερο και ξεχωριστό», τόνισε με συγκίνηση ο ίδιος.
Επίσης, ξεχωριστό είναι το γεγονός ότι θα παρουσιαστεί το έθιμο των Μωμόγερων που πλέον αναγνωρίστηκε στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, μιας διάκρισης που ήρθε «γάντι»  με το ταξίδι του συλλόγου στην Αυστραλία, ώστε να κάνουν το έθιμο γνωστό όχι μόνο στο Ποντιακό κοινό, αλλά σε όλο τον κόσμο. Αυτό, όπως παραδέχεται ο κ. Κουσαλίδης, τους χαροποιεί ιδιαίτερα και τους γεμίζει ευθύνες .

Οι ίδιοι, δεν έχουν συνειδητοποιήσει «καλά – καλά», τι είναι αυτό που πάνε να κάνουν, λέγοντας ότι στο ταξίδι τους δεν αντιπροσωπεύουν μόνο τον σύλλογο Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου, αλλά όλο τον ποντιακό ελληνισμό! Εν τω μεταξύ, η ομογένεια κρατάει ως κόρη οφθαλμού τα έθιμα, μερικές φορές πολύ καλύτερα απ’ ότι στη χώρα μας! «Μας γεμίζει ευθύνες , και είμαστε υποχρεωμένοι να εκπροσωπήσουμε επάξια όλο τον ποντιακό ελληνισμό , μέσω του εθίμου των μωμόγερων», κατέληξε ο κ. Κουσαλίδης.

Πηγή: Prlogos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου