Ανά διαστήματα η σελίδα θα ανανεώνεται με διάφορα θέματα που έχουν σχέση με το χωριό μας. 2012 - 2023

7/3/19

Το ακριβό νερό της Κοζάνης και η ΔΕΗ –Η στάση του δήμου ενόψει του δικαστηρίου για το εξασθενές χρώμιο

Εν αναμονή του επίμαχου δικαστηρίου για το εξασθενές χρώμιο την Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019 , οι δύο πλευρές ΔΕΥΑΚ και ΔΕΗ προετοιμάζονται .O δήμαρχος Κοζάνης πάντως σε ερώτηση δημότη το Νοέμβριο για την ακρίβεια του νερού της περιοχής απάντησε ότι αυτή οφείλεται στην καταστροφή του υδροφόρου ορίζοντα από τα ορυχεία της ΔΕΗ. «Πλέον το νερό έρχεται από μακριά και από μεγάλο βάθος. Η ΔΕΥΑΚ έχει προσφύγει στα δικαστήρια, ζητώντας αποζημίωση για την ζημιά που έχει υποστεί» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Η αγωγή χάθηκε, ο δημότης πληρώνει τους τόκους των χρεών του δήμου
Να όμως που δεν είναι έτσι, διότι τα 16, 5 εκατομμύρια που διεκδικούσε η ΔΕΥΑΚ με αγωγή από τη ΔΕΗ για την καταστροφή των υπογείων πηγών στη λεκάνη του Σαργκιόλ δεν κατάφερε να τα κερδίσει στο δικαστήριο. Το επιχείρημα της ΔΕΗ ότι αναγκάστηκε η ΔΕΥΑΚ να αναζητήσει η επιχείρηση ύδρευσης άλλες πηγές και λόγω της αύξησης του πληθυσμού του δήμου, όπου έγινε καποδιστριακός , αλλά και γιατί στο νερό είχαν βρεθεί φυτοφάρμακα και νιτρικά έπεισε ακόμα και το εφετείο. Η υπόθεση μαζί με τα 16, 5 εκ χάθηκε και τώρα πιθανόν η υπόθεση να πάει στον Άρειο Πάγο…
Αν το δικαστήριο είχε κερδηθεί , δεν θα ακολουθούσε και η δέσμευση των λογαριασμών και όλη αυτή η λάθος αντιμετώπιση από πλευράς δήμου, όπου χρώσταγε και ζητούσε και τα ρέστα. Μην ξεχνάμε ότι η ασυνέπεια της ρύθμισης της οφειλής πέφτει στον καταναλωτή, ο οποίος καλείται να πληρώσει τους τόκους 2 εκατομμυρίων από τα χρέη του δήμου στη ΔΕΗ. Οπότε η ευθύνη για το νερό της Κοζάνης και την ακρίβεια σε αυτό ανήκει αποκλειστικά στη ΔΕΥΑΚ. Κι ούτε μπορείς να επιμένεις στο ειδικό τέλος 80% λόγω των δικών σου λαθών.
Για τη δίκη της 8ης Ιανουαρίου 2019
Στο επίμαχο θέμα της υποβάθμισης του περιβάλλοντος με τις κατηγορίες να στρέφονται σε τέσσερα διευθυντικά στελέχη της ΔΕΗ, ο δήμος γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι πιθανή απόδοση ευθυνών δημιουργεί πρόβλημα στα νυν στελέχη του Αγίου Δημητρίου επειδή εν γνώση τους πια θα προκαλούν περιβαλλοντικά προβλήματα μετά από δεδικασμένο. Αν αποφασιστεί δηλαδή ότι το εξασθενές χρώμιο προέρχεται από την τέφρα αυτόματα σταματάει και η λειτουργία του Αγίου Δημητρίου, γεγονός που ανακόπτει και την φόρα του δημάρχου να εφαρμόσει έστω εκ των υστέρων τα περιβαλλοντικά μέτρα.
Φυσικά ποτέ δεν ζητήθηκε από κανέναν τοπικό άρχοντα να συμπεριληφθούν στους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργία των ορυχείων , να αναλάβει η ΔΕΗ το κόστος ύδρευσης, εφόσον κριθεί αυτή είναι υπεύθυνη για τα νερά. Αν όμως όπως αποδεικνύουν και πρόσφατα δείγματα, παρατηρείται ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου και σε μεγάλα υψόμετρα , όπου δεν υπάρχει τέφρα και δραστηριότητα της ΔΕΗ δεν στοιχειοθετείται υπαιτιότητα της ΔΕΗ.
Αν επικροτήσει η θέση του δήμου μετά την επιστημονική τεκμηρίωση των επιχειρημάτων από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης , οι συνέπιες θα είναι επιζήμιες για τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, τη λειτουργία του, ακόμη και την τροφοδότηση της Κοζάνης με τηλεθέρμανση. Ενδιαφέρον λοιπόν έχει αν ο δήμος επιμείνει στην θέση του ή κάνει πίσω ενόψει εκλογών για να μην δημιουργήσει άλλα προβλήματα. Ακόμα κι αν κρίνεται εκβιαστική η στάση της ΔΕΗ, ο δήμος οφείλει να υπερασπιστεί την θέση του για να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων απέναντι και στις τοπικές κοινότητες που διεκδικούν τη διαγραφή των χρεών στους λογαριασμούς ύδρευσης την επίμαχη περίοδο.
5 τοπικές κοινότητες για μη αποπληρωμή των λογαριασμών ύδρευσης
Πέντε τοπικές κοινότητες διεκδικούν την μη πληρωμή των λογαριασμών ύδρευσης την περίοδο 2012-13. Το ότι ακόμα δεν αποφασίστηκε η μη πληρωμή των λογαριασμών ή η επιστροφή των ποσών είτε και ο συμψηφισμός με τις νέες καταναλώσεις στις κοινότητες Άγιου Δημήτριου ,Ρυακίου, Ακρινής, Κοιλάδας και Δρεπάνου για τον οικισμό Γαλάνη για την περίοδο 2012-13 λέει πολλά. Βεβαίως υπάρχει η θετική πρόθεση από πλευράς ΔΕΥΑΚ, αλλά δεν μπορεί να προχωρήσει, γιατί θα είναι βούτυρο στο ψωμί της ΔΕΗ. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι η ίδια η ΔΕΥΑΚ ζητούσε την εξόφληση των λογαριασμών σε νερό ακατάλληλο με εξασθενές χρώμιο που εκείνη παρείχε.
Δεν παραβλέπουμε ότι ποτέ δεν ασχολήθηκαν οι προηγούμενοι δήμοι με τις μετρήσεις του εξασθενούς χρωμίου , παρά μόνο των νιτρικών, παρότι το ΙΓΜΕ είχε με μελέτη του αναφερθεί στις υπερβάσεις του εξασθενούς χρωμίου πριν το 2.000.Η ίδια η ΔΕΥΑΚ έκανε μετρήσεις και αμέσως δημοσιοποίησε το πρόβλημα Η αμέλεια των προηγούμενων αρχών σε μια ουσία καθαρά τοξική στο πόσιμο νερό, μόνο από τα δικαστήρια μπορεί να χαρακτηριστεί.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου