Ανά διαστήματα η σελίδα θα ανανεώνεται με διάφορα θέματα που έχουν σχέση με το χωριό μας. 2012 - 2023

7/3/19

Για τον «Βαζελώνα και τα μοναστήρια» του Πόντου τραγουδά ο Αντέμ Εκίζ



Είναι ένας ποντιακής καταγωγής τραγουδιστής που ζει στην Τουρκία του σήμερα, και ο οποίος αγαπά με πάθος την πατρίδα του, τον Πόντο και τον πολιτισμό του. 


Ο Αντέμ Εκίζ γεννήθηκε στο χωριό Καλλίστη των Σουρμένων, από την παιδική ηλικία έμαθε να μιλά και να χορεύει ποντιακά, να τηρεί τα ήθη και τα έθιμα του Πόντου και να λατρεύει τη λύρα – άλλωστε, το ίδιο έκαναν και όλοι οι συγχωριανοί του, καθώς και οι κάτοικοι και των άλλων χωριών της περιοχής.

Στην Ελλάδα έχει πολλούς φίλους («έρχομαι συχνά και πάντοτε νιώθω ότι βρίσκομαι στο χωριό μου», είπε πει σε συνέντευξή του στο pontos-news.gr), οι οποίοι πάντοτε περιμένουν με ενδιαφέρον την επόμενη δουλειά του. Αυτήν τη φορά το νέο τραγούδι είναι αφιερωμένο στον Βαζελώνα και όλα τα ερημωμένα μοναστήρια των Ελλήνων, και όπως πάντα έχει στίχους στην ποντιακή διάλεκτο τους οποίους έγραψε ο ίδιος ο καλλιτέχνης, όπως και τη μουσική. «Αχ Τραπεζούντα μ’, Τραπεζούντα μ’!», τραγουδά στο βιντεοκλίπ που γυρίστηκε στο υπό ανακαίνιση μοναστήρι της Θεοσκεπάστου, στις παρυφές του Μίθριου όρους στον Πόντο. 

Οι στίχοι του νέου τραγουδιού του Αντέμ Εκίζ έχουν ως εξής: Αχ Τραπεζούντα μ’, Τραπεζούντα μ’! Νε ατοίν που έχουνε σε χαρεμένοι είναι, και νε ατοίν που εφέκανε σε και έφυγαν ’ς σα μακρά... ’ς σα πολλά μακρά. Σίτα επέγνα ’ς ση Σουμελά είδα τον Βαζελώνα. Έγραψα έναν τραγωδίαν, τ’ ομμάτια μ’ δακριωμένα. Η Τραπεζούντα κι ο Πόντον κι όλια τα μοναστήρια, επέμ’νετ’ άμον ορφανά ’ς σα ισούζ’κα τα μέρια. Εχαλάγαν τα ντουβάρια σ’, εσάπαν τα στουλάρια σ’, χορτάρα και κιντέατα φύτρωσαν ολόγερα σ’. Η Αργυρούπολη κι ο Πόντον κι όλια τα μοναστήρια, επέμ’νετ’ άμον ορφανά ’ς σα ισούζ’κα τα μέρια. Ελέπ’νε σε η Σουμελάν κι ο Περιστερεώταν, Βαζελώνα μ’, ’κ’ επέμ’νε σε νε παραθύρ’ νε πόρταν. Η Σαμψούντα και ο Πόντον κι όλια τα μοναστήρια, η Ριζούντα και ο Πόντον κι όλια τα μοναστήρια επέμ’νετ’ άμον ορφανά ’ς σα ισούζ’κα τα μέρια.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου