Ανά διαστήματα η σελίδα θα ανανεώνεται με διάφορα θέματα που έχουν σχέση με το χωριό μας. 2012 - 2023

26/5/16

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα της έρευνας για τα αίτια της παρουσίας χρωμίου και εξασθενούς χρωμίου στα υπόγεια νερά χωριών της περιοχής Ελλησπόντου

 Τα αποτελέσματα της έρευνας για τα αίτια της παρουσίας χρωμίου και εξασθενούς χρωμίου στα υπόγεια νερά των περιοχών Ακρινής, Αγίου Δημητρίου, Ρυακίου και Κοιλάδας του Δήμου Κοζάνης, παρουσίασε, σήμερα το πρωί, λίγο μετά τις 10,  στην αίθουσα συσκέψεων του 2ου ορόφου της Π.Ε. Κοζάνης, ομάδα επιστημόνων του Α.Π.Θ..

 Το kozan.gr, που ήταν το μοναδικό ΜΜΕ που βρέθηκε εκεί, αν και προσπάθησε να αποσπάσει, για την ουσία του ζητήματος, κάποια δήλωση, από τον επί κεφαλής της ομάδας, εκείνος μας αρνήθηκε ευγενικά. Ωστόσο κάποιοι από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, μας ενημέρωσαν για τα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν από τη σχετική ενημέρωση που είχαν από τους επιστήμονες και τα οποία συνοψίζονται παρακάτω:

  1. Το υπέδαφος της ευρύτερης περιοχής έχει πετρώματα τα οποία εμπεριέχουν χρώμιο, τα οποία έχουν συμμετοχή στη ρύπανση των υπόγειων νερών με εξασθενές χρώμιο.
  2. Εκεί που υπάρχει ανθρωπογενής δραστηριότητα (αποθέσεις τέφρας), παρατηρούνται υψηλότερα ποσοστά συγκεντρώσεων εξασθενούς χρωμίου στα υπόγεια νερά, συνεπώς κι αυτή η δραστηριότητα λειτουργεί προσθετικά (στην παρουσία εξασθενούς χρωμίου).
  3. Σ’ ερώτηση προς τους ειδικούς, να προσδιορίσουν το ποσοστό της καθεμιάς από τις δύο προαναφερθέντες αιτίες (υπέδαφος – ανθρωπογενής παράγοντας), δηλαδή αν μπορούν να πουν πόσο ευθύνεται το ένα ή το άλλο, απάντησαν πως απαιτούνται εκτενέστεροι έλεγχοι για τη διεξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.
  4. Επίσης οι επιστήμονες ήταν κατηγορηματικοί. Η συγκεκριμένη επιβάρυνση δεν έχει επιπτώσεις σε άρδευση και κτηνοτροφία. Τεκμηριώνοντας την άποψή τους επιστημονικά, εξήγησαν πως με τον τρόπο που “μεταβολίζεται” το εξασθενές χρώμιο σε ζωντανούς οργανισμούς, ουσιαστικά αδρανοποιείται.
Τα αναλυτικά αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν, δημόσια, σε ειδική εκδήλωση ή ξεχωριστά στο περιφερειακό και δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης, το επόμενο διάστημα. Εκεί θα δοθούν όλες οι απαντήσεις σε τυχόν απορίες. Στη σύσκεψη, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λ. Ιωαννίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης, Παναγιώτης Πλακεντάς, ο πρώην Δήμαρχος Κοζάνης, Λ. Μαλούτας και ο Αντιδήμαρχος Ελλησπόντου, Τ. Πουτακίδης. Μιλώντας στο Kozan.gr, χωρίς να αποκαλύψει στοιχεία από τα αποτελέσματα της έρευνας, ο αντιδήμαρχος της περιοχής κ. Πουτακίδης ανέφερε πως: «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας από τους κατοίκους. Υπάρχει μια διαχείριση, η οποία γίνεται με πολύ σοβαρότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου